forma1
Köszöntő

 

Üdvözöllek az oldalon!

 

Ez az oldal a Forma-1 világával foglalkozik

Rengeteg érdekességet olvashattok a sportról, kezdetekről, csapatokról, pilótákról és még nagyon sok érdekességről...

Természetesen minden nap olvashattok friss híreket.

Érdemes minden menüpontba benézni.

Szerkesztő: Gitta

Design: Gitta

Nyitás: 2012. április 13.

Icon:

 

Kövesd az oldalt...

 

 

     
Menü

Főoldal

Vendégkönyv

Üzenet a szerkesztőnek

     
Forma1

Mi is a Forma-1?

F1 előtt-Grand Prix versenyzés

F1 években

Halálos balesetek

Forma-2

Forma-3

GP2

GP3

Rekordok

Gokart

Érdekességek

 
     
Szabályok

FIA

Technikai szabályok

Tesztelési szabályok

Versenyszabályok

Balesetek/biztonság

Zászlószabályok

Alkalmazható bűntetések

     
Ma

Csapatok

Pilóták

 

     
Számláló
Indulás: 2012-03-14
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Lombfúvóval a felhevült fékek ellen

A Formula-1-es versenyautók köztudottan kiemelkedő gyorsulási jellemzőkkel rendelkeznek. A pilóták testi épségének és a versenyzés biztonságának megóvásához azonban a jó karosszériaelemekkel ellátott versenyautót megfelelő kialakítású fékekkel is el kell látni. Ahhoz ugyanis, hogy egy esetleges balesetet a lehetőségekhez mérten el tudjon kerülni a versenyző, elengedhetetlen a megfelelő paraméterekkel rendelkező fékrendszer használata.

Az F1-es autókban alkalmazott fékek csak meghatározott hőmérséklettartományban üzemelnek kifogástalanul. A fékezések alkalmával másodperceken belül képes több száz fokot is emelkedni a féktárcsák és a fékbetétek hőmérséklete, melynek mértéke a fékek üzemideje mellett a fékhatást is jelentősen befolyásolja. Abban az esetben, ha a versenyautó fékei gyakran 1000ºC-os hőmérséklet fölé hevülnek, az a gyors elhasználódásukat eredményezheti, míg abban az esetben, ha nem melegednek fel 400ºC-ig, nem biztosítanak megfelelő fékhatást. A mérnökök által megadott információk alapján a Formula-1-es versenyautók fékei 650ºC-os hőmérsékleten képesek biztosítani az optimális fékteljesítményt.

Ebből adódóan a csapatoknak gondoskodni kell arról, hogy a fékeket minden körülmények között a megfelelő hőmérsékleten tartsák. Az adott versenypálya karakterisztikája, valamint a gyors- és lassabb pályaszakaszok figyelembe vételével határozzák meg a fékek hűtésének mértékét. A hosszú és gyors egyenesekkel tarkított ringek esetében a kanyarokban felhevült fékeknek van idejük visszahűlni, míg az olyan pályákon, ahol a szűk kanyarok mellett viszonylag kevés egyenes pályaszakasz található, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fékek minél hatékonyabb hűtését elősegítő aerodinamikai elemek kialakítására.

A Formula-1-es versenyautók fékeinek optimális hőmérsékleten történő tartásához az első és a hátsó kerekekre vonatkozóan hűtőnyílásokat alakítanak ki a kerékfelfüggesztések felől a kerékagy belső felületén. A menetiránynak megfelelően kialakított nyílásokon keresztül jut be a féktárcsákhoz és a fékbetéthez a menetszél (hűtőlevegő), amelynek egy része a féktárcsa kerületén kialakított ovális furatokon keresztül sugárirányban áthaladva hűti a tárcsát, más része pedig keresztülhaladva a kerékagyon, hűti a fékbetéteket.

Az elmúlt években megfigyelhető volt, hogy a csapatok előszeretettel alkalmaztak a kerekek külső felületén szénszálas anyagból készített kerékburkolati elemeket is. A 2011-es évben hatályban lévő technikai szabályzat értelmében ezeket a kiegészítőket már tiltólistára tette a Nemzetközi Automobil Szövetség. A kötelezően mellőzött aerodinamikai elemmel úgy próbálták még hatékonyabban csökkenteni a fékrendszernél kialakuló magas hőmérsékletet, hogy az előzőleg említett hűtőnyíláson keresztül bejutó hűtőlevegő a tárcsa megfelelő módon kialakított nyílásán keresztül távozó meleg levegő egy részét az oldalsó kocsiszekrény mellett, másik hányadát pedig az autó padlólemeze alá vezették tovább, melyek közül az utóbbinak az autó tapadását érintően volt pozitív hatása. (A szóban forgó keréktárcsáról egy külön bejegyzésben lehet majd olvasni, amelyet hamarosan publikálni fogok a Formula1Tech Blog-on)

A Formula-1-es versenyautó fékeinek optimális üzemi viszonyait minden egyes helyzetben biztosítani kell.

 

 

A Formula-1-es versenyautók fékrendszerének optimális hűtése tehát a pályán, menet közben valósul meg. Abban az esetben viszont, ha a mezőnynek adott esetben a pályára küldött biztonsági autó által diktált tempóban kell haladni, vagy legrosszabb esetben meg kell állni, a féktárcsák és a fékbetétek hűtési jellemzői azonnal leromlanak. Ilyen esetben könnyedén lángra is lobbanhatnak a 600-700ºC-ra felhevült alkatrészek.

Hasonló szituáció adódhat akkor is, amikor a tesztelések, vagy az edzések alkalmával a versenyző visszatér a boxba úgy, hogy hosszabb ideig nem kell visszamennie a pályára. Ilyen esetben a csapat szerelői kiegészítő ventilátorokat helyeznek el a hátsó fékek mellett az első légterelő szárnyak két végén is, amelyek flexibilis csöveken keresztül juttatják el a hűtéshez szükséges levegőt a fékekhez. Erre a célra tulajdonképpen egy rendkívül egyszerű eszközt alkalmaznak a csapatok, melyet a hétköznapi életben lombfúvóként ismerhetnek a kertészkedők körében.

Az istállók által használt mobil légfúvók megjelenésében és működtetésének módjában akadnak némi különbségek. Akad olyan csapat a mezőnyben például, aki olyan eszközt használ erre a célra, amely egy 25cm3-es hengerűrtartalmú, 1.1LE-s motorral hozza forgásba a ventilátorkereket. A 87dB-es zajszinttel rendelkező eszköz óránként 650m3 levegőmennyiséget képes áramoltatni a féktárcsák és fékbetétek felé.

Természetesen nem ez az egyetlen működési mód van elterjedve a felhevült fékrendszerrel álló versenyautó fékelemeinek hűtésének. Az előzőleg említett mobil légfúvóval ellentétben ugyanis vannak olyanok, akik a benzinüzemű motorral üzemeltetett egységgel ellentétben az akkumulátoros meghajtású lombfúvókat részesítik előnyben.

A Formula-1-es boxokban szolgálatot teljesítő mobil légfúvók alkalmazási céljának egyezősége mellett egyaránt elmondható, hogy a versenyautók felhevült fékeinek hűtéséhez megfelelő mennyiségű levegőt képesek szolgáltatni, melyhez az alacsony energia-felhasználás, alacsony károsanyag-kibocsátás és viszonylag alacsony zajszint mellett az egyszerű hordozhatósághoz elengedhetetlen kis súly a jellemző.

Egy dolgot azt hiszem túlzás nélkül állíthatunk: a fékezés tudománya a Formula-1-ben egy rendkívül összetett feladat. Van olyan pilóta, aki inkább a gázpedált szereti nyomni, de köztudottan csak az juthat fel a dobogó legfelsőbb fokára, aki a fékkel is megfelelően bánik. Mindezek mellett természetesen a mérnököknek is olyan megoldásokat kell alkotni, amelyek biztosítják a fékrendszer tökéletes működését, hiszen a sikerhez vezető út a Formula-1-ben kétségtelenül a „féktávon keresztül vezet”.

 

Technikai adatok:
(az egykori Honda Racing F1 csapat által használt mobil légfúvó adatai)

A készülék típusa: HHB 25
A motor típusa: GX 25
Levegőszállítás: 630m3/ó
Hengerűrtartalom: 25cm3
Üzemidő egy feltöltéssel: 40 perc
A gép összsúlya: 4.7kg
Teljesítmény: 1.1LE
Üzemanyagtartály: 0.32l
Fogyasztás: 0.5l/ó
Zajszint: 87dB

     
Eseménynaptár

 

Kanadai Nagydíj

2015. június 5.

1.szabadedzés: 10:00-11:30

2.szabadedzés: 14:00-15:30

2015. június 6.

3.szabadedzés: 11:00-12:00

Időmérő edzés: 14:00-15:00

2015. június 7.

Futam: 14:00-16:00

     
Pontverseny állása

1. Lewis Hamilton/126p

2. Nico Rosberg/116p

3.Sebastian Vettel/98p

Teljes lista...

     
Extrák

F1 viccek

Versek

Fantáziák

 
 
 
     
Cserék

    

 

 

    

 

További oldalak:

     

Letölthető időmérő edzés és futam:

     

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints